Mic istoric al containerelor

 • de

Ideea containerelor transformate in spatii de locuit si depozitat nu exista in urma cu cateva decenii, iar acest lucru este incredibil avand in vedere ca ele sunt omniprezente in economia mondiala. Datorita ingeniozitatii unor indivizi care gandesc in viitor, aceste containere au ajuns intr-o lumina cu totul noua ca si solutie pentru proiecte de constructii.

Containerele sunt cu totul speciale, desi nu sunt perfecte. Datorita experientei relevante noi putem aprecia avantajele lor incredibile, recunoscand in acelasi timp lipsurile pe care le pot implica, alaturi de solutii pentru contracararea acestora. Avem idei despre cum pot fi depasite punctele slabe si intensificate punctele forte.

Mic istoric

Containerele de transport, ca majoritatea produselor noi, au aparut ca solutie la o problema: transportarea rapida si in siguranta a marfurilor pe uscat si pe mare. Sigur, omenirea a facut lucrul acesta de mii de ani, insa intr-un mod mult mai ineficient.

Inovatia cruciala pe care o aduceau containerele de transport era legata de caracteristicile lor principale:

 • Sunt suficient de mari pentru a putea stoca mai multe zeci de metri cubi de marfuri, dar suficient de mici pentru a fi transportate de catre tiruri.
 • Sunt suficient de robuste pentru a rezista unui transport pe mare in conditii vitrege, dar in acelasi timp suficient de usoare pentru a putea fi manevrate cu macarale, stivuitoare si alte echipamente de manipulare a materialelor.
 • Sunt suficient de uniforme incat pot fi transportate cu nave sau camioane de mare tonaj. In acelasi timp, sunt suficient de versatile incat sa poata fi utilizate pentru marfuri uscate, frigorifice, lichide vrac etc.

In doar cativa ani, lumea a fost complet transformata prin transportul economic de marfuri cu ajutorul containerelor de capacitate mare.

Imagineaza-ti ca ai putea calatori oriunde in lume si ai putea folosi aceeasi priza electrica sau ai putea face cumparaturi cu aceeasi moneda. Atingerea acestui nivel de standardizare in toata lumea este dificila, dar exact asta au realizat containerele de transport.

Un lucru care nu a fost prevazut de la inceput a fost acumularea de containere in exces in timp, din cauza dezechilibrelor comerciale. Aceasta a fost premisa pentru care pionierii au inceput sa exploreze transformarea containerelor de transport in solutii de locul, depozitare, birouri etc, in anii ’80.

Astazi, datorita ingeniozitatii proiectantilor profesionisti exista mii de exemple de structuri incredibile formate din containere.

Cele mai importante utilizari sunt:

 • casele de locuit
 • birourile
 • cabinele de paza
 • solutiile pentru organizarea de santier
 • solutii pentru depozitare
 • scoli/ sali de clasa
 • solutii pentru IMM-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *